Minimalisme

Een hipster met slechts één paar schoenen en een appartement zonder meubels. Zo zou ik tot voor kort een beetje spottend een minimalist omschreven hebben. Mijn definitie ziet er helemaal anders uit na het bekijken van de documentaire ‘Minimalism’ op Netflix. Het is geen radicale levensstijl die zich enkel focust op het bezitten van zo weinig mogelijk spullen. Er zit meer achter. Of net minder, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Een minimalist zoekt uit wat zijn definitie van succes is en gebruikt dit als leidraad doorheen zijn leven. Hij kiest ervoor om bewust te leven met minder, zodat hij meer uit het leven kan halen. Meer voldoening, meer diepgang en meer plezier.

Je ouders schotelden je tijdens je jeugd een bepaalde definitie van succes voor. Als je je hier niet bewust van bent dan rijd je op automatische piloot door het leven tot je op een gegeven moment ergens aanbelandt zonder exact te weten hoe je hier terechtgekomen bent. Zo ging het ook bij mij. Toen ik opgroeide werd mij verteld dat je hard moest werken om zo het huisje, tuintje en kindje te financieren. Enkel die weg zou naar een volwaardig leven leiden.

Na mijn studies sleepte ik een standvastige job met een aantrekkelijk loon in de wacht, maar het gelukkige gevoel bleef uit. Waar liep het dan mis? Ik was zo voorgeprogrammeerd om het pad van financieel succes te volgen dat ik geen oog had voor de alternatieve routes. Mijn uitgestippelde weg bleek immers niet de enige weg te zijn. Ik besloot dus mijn definitie van succes bij te schaven en mijn leven anders in te delen. Door deeltijds te gaan werken kon ik geld inruilen voor tijd.

“Love people and use things because the opposite never works.”

Gaandeweg zijn we financieel succesvol zijn gaan verwarren met gelukkig zijn. Toch leidt het een niet automatisch tot het ander. We proberen de leegte die we vanbinnen voelen vaak op te vullen met spullen en onze weg naar geluk te kopen. Zo werkt het helaas niet. Je zal immers ondervinden dat je nooit genoeg kunt hebben van wat je eigenlijk niet wilt hebben. Jij bent dus de enige die kan bepalen wat succes voor jou precies inhoudt en je hoeft daar geen verantwoording voor af te leggen aan anderen.

Ik besef nu dat ik geen gigantisch huis of dure auto hoef te bezitten om een waardevol leven te leiden. Sinds die financiële druk weg is, voel ik me enorm opgelucht. Een minimalist doet enkel een aankoop als het een specifiek doel heeft of hem oprecht gelukkig maakt. Ik kan me volledig vinden in deze filosofie en doe enkel nog aankopen als ze waarde toevoegen aan mijn leven. Kwaliteit gaat hierbij steeds boven kwantiteit.

We zouden onze focus ook eens kunnen verschuiven van meer verdienen naar minder uitgeven. Als we krap bij kas zitten is onze eerste reflex dat we te weinig geld verdienen terwijl we simpelweg ook minder zouden kunnen uitgeven. Misschien zijn die pastamachine en fietscomputer toch iets minder noodzakelijk dan we in eerste instantie denken. Ik vermoed dat het lief zal begrijpen waarover ik het heb.

“Love people and use things because the opposite never works.” Met deze zin wordt de documentaire afgesloten en hij slaat volgens mij de nagel op de kop. Je mag alle rijkdom in de wereld bezitten, als je niemand hebt om het mee te delen doet het er niet toe. Het zijn de diepgaande relaties met anderen die ons intens gelukkig maken.

 

Word vandaag nog lid van de Perfect Imperfect Community!