
Stop giving a fuck
Zou ik iets verkeerd gezegd hebben? Vonden ze het wel leuk genoeg? Had ik behulpzamer moeten zijn? Dit soort vragen spoken dagelijks rond in mijn hoofd. Ik hoef je dus niet te vertellen dat ik me enorm veel zorgen maak over wat anderen van mij denken.
Elke dag doe ik mijn uiterste best om iedereen rondom mij gelukkig te maken. Ik vind het belangrijk dat anderen graag bij mij zijn. Op zich geen slechte eigenschap, maar als je hier te veel op focust dan verlies je jezelf uit het oog. Door zoveel belang te hechten aan de mening van anderen sta je niet meer stil bij wat jij nu eigenlijk wil. Jouw geluk hoort niet af te hangen van de bevestiging van anderen.
Ik besefte hierdoor dat het niet alleen ontzettend vermoeiend, maar ook tijdrovend en contraproductief is om de hele tijd bezig te zijn met wat anderen denken. Je dromen en ideeën blijven zo vaak onuitgevoerd gewoonweg omdat je bang bent voor de reacties van de buitenwereld. Er wordt zoveel belang gehecht aan waardering dat het een verlammend effect kan hebben.
Hoe kan je jezelf hier nu tegen wapenen? Het is simpel: ‘stop giving a fuck’. Door minder aandacht te besteden aan wat anderen over jou denken, komt er ruimte vrij om jezelf te ontplooien. Als je niet meer zo bang bent voor afkeuring dan zal je gemakkelijker jouw plannen kunnen verwezenlijken. Je zal je kwaliteiten niet langer minimaliseren en trots zijn op wie je bent.
“Je spendeert best veel tijd aan dingen die je eigenlijk niet wil doen met mensen die je eigenlijk niet leuk vindt.”
Sarah Knight schreef over dit topic het boek ‘The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck’. Ze maakt je op een ludieke manier duidelijk dat je best veel tijd spendeert aan dingen die je eigenlijk niet wil doen met mensen die je eigenlijk niet leuk vindt. Het is dus noodzakelijk dat je nagaat aan welke zaken jij absoluut geen tijd en energie meer wil besteden. Zo kan je je focussen op datgene dat je wel gelukkig maakt. Wanneer je een onderscheid maakt tussen wat voor jou belangrijk is en wat niet, doe je aan ‘mental decluttering’.
Eens je dit uitgedokterd hebt, is het belangrijk om dit toe te passen in je dagelijkse leven. Is het echt noodzakelijk om naar de babyborrel van die ene collega te gaan? Neen, zeer zeker niet. Toch vinden we het moeilijk om de uitnodiging af te slaan. Je hebt immers schrik om arrogant over te komen. Nu blijkt dat je gerust neen kunt zeggen zolang je het op een eerlijke en beleefde manier doet. Je hoeft je dan ook niet schuldig te voelen.
Het lijkt nu allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je zal er nog vaak op moeten oefenen vooraleer het eenvoudig wordt. Toch is het belangrijk om vol te houden, want het brengt zoveel voordelen met zich mee. Je durft immers meer op te komen voor jezelf en wat jij belangrijk vindt. Laat dat net iets zijn waar veel mensen respect en waardering voor hebben.
Terwijl ik dit schrijf, vraag ik me af of deze blogpost wel goed genoeg zal zijn. Als ‘people pleaser’ besef ik dus maar al te goed dat het even zal duren voor ik dit onder de knie heb. Ik herlees mijn tekst en besluit hem online te zetten. Ik ben dus helemaal klaar voor jouw mening.