Uitstelgedrag

Ik kan soms uren aan een stuk op YouTube rondsurfen. Na afloop vraag ik me dan steeds af waarom ik mij niet met nuttigere zaken heb beziggehouden. Meestal start ik wel met informatieve filmpjes waarin bijvoorbeeld recepten worden gedeeld. Helaas gaat dit al snel over in het bekijken van ‘blind auditions’ uit The Voice of filmpjes die tonen hoe je op een originele manier aan je lief vertelt dat je zwanger bent. Dit is niet bepaald relevante informatie voor iemand die niet zwanger is.

Tijdens een van mijn zoektochten op YouTube kwam ik de TED-talk ‘Inside the mind of a master procrastinator’ van Tim Urban tegen. Ik bekeek het filmpje en dacht bij mezelf: ‘Dit is exact hoe ik mezelf voel.’ Deze TED-talk gaat over uitstelgedrag en de consequenties ervan. Bij de uitstellers onder ons komt uiteindelijk alles goed zolang er een deadline is. Als de deadline dichtbij komt, wordt het ‘panic monster’ immers wakker. Dit monster zorgt ervoor dat we alles toch nog net op tijd klaar krijgen.

Het loopt minder goed af als er helemaal geen deadline is. Ik denk dan aan zaken zoals het starten van een eigen bedrijf of het volgen van een extra opleiding. Uitstellers hebben vaak creatieve ideeën maar voeren deze niet uit omdat ze denken dat ze hier later nog mee aan de slag kunnen gaan.

“Een imperfect uitgevoerd plan is immers beter dan een perfect onuitgevoerd plan.”

Uitstelgedrag vertonen kan dus heel wat negatieve gevolgen hebben op lange termijn. Het is daarom belangrijk om niet alleen plannen te maken voor de toekomst maar deze ook te realiseren. Wil je graag van job veranderen? Kijk dan niet alleen naar vacatures maar ga ook eens op gesprek. Zou je meer tijd willen voor je gezin? Heb dan effectief dat gesprek met je baas over je workload.

Ik besefte dat mijn manier van leven zorgt voor een rusteloos gevoel. Er is nog zoveel dat ik wil uitproberen maar ik onderneem zo bitter weinig. Dus ik heb mij ingeschreven voor die opleiding waar ik al zolang aan wil deelnemen. Het inschrijven alleen al gaf mij een tevreden gevoel. Ik kan je dus zeker aanraden om iets te verwezenlijken dat je al lang uitstelt.

Dit is natuurlijk een leerproces want uitstelgedrag verdwijnt niet door er gewoon een nachtje over te slapen. Ik heb ook talloze TED-talks gekeken voordat ik begonnen ben met het schrijven van deze blogpost. Het zal dus met vallen en opstaan zijn maar weet dat het loont om niet te wachten tot morgen en vandaag al van start te gaan. Een imperfect uitgevoerd plan is immers beter dan een perfect onuitgevoerd plan.

 

Word vandaag nog lid van de Perfect Imperfect Community!